Bibułki – teoria i praktyka, szkoła skręcania, różnice.
Bibułki – teoria i praktyka, szkoła skręcania, różnice.

Bibułki – teoria i praktyka, szkoła skręcania, różnice.


Czy na pewno jesteście przekonani o tym, że faktycznie używacie odpowiednich bletek?

W obecnych czasach powstało tyle rodzajów, smaków czy rozmiarów, że człowiek zaczyna się gubić. Lecz spokojnie – spieszę z pomocą :)
W tym artykule opowiem Wam o bletkach, o ich najróżniejszych odmianach, dowiecie się również jak poprawnie skręcić bibułkę z suszem oraz wyjaśnię różnice pomiędzy Spliffem, Bluntem czy Jointem. Zaintrygowani? Zatem zapraszam dalej…

Bibułka, potocznie nazywana przez zdecydowaną większość palaczy bletką, jest niezbędnym elementem używanym przy klasycznej metodzie inhalacji suszem roślinnym.

Bletki są wykonane z miazgi drzewnej, konopi, lnu lub słomy ryżowej. Na dłuższym boku bletki znajduje się pasek kleju roślinnego, dzięki któremu bibułka się nie rozwinie podczas skręcania. Występują one w kilku rozmiarach jak i o różnych gramaturach. Skoro już mowa o rozmiarach to wyróżniamy takie jak:

Bibułka 1 i ¼ – Jest to bletka łatwa w użyciu, dosyć krótka. Odpowiednia dla samodzielnego palacza. (76 x 43 [mm]).

Bibułka 1 i ½ – Bletka tego samego typu co 1 i ¼ , różniąca się tylko szerokością. (76 x 60 [mm]).

Bibułka King Size – Najbardziej powszechny, aczkolwiek nie najbardziej rozchwytywany rozmiar bletki. Są dość szerokie, przez co i stosowany do nich filterek musi być większy. Rozmiar tej bletki możecie spotkać w budowie standardowych papierosów sprzedawanych w sklepach. (110 x 52 [mm]).

Bibułka King Size Slim – Zdecydowanie najlepsza rozmiarówka. Idealna dla każdego palacza. (110 mm x 44 [mm])

Bibułka Single Wide – Bletka krótsza i węższa od bibułki 1 i ¼. Idealna opcja do palenia w pojedynkę. Nie za duża nie za mała. (70 x 36 [mm]).

Bibułka na rolce – Bletka, która zawsze zapewni dowolną długość skręta. Rolka w długości waha się od 3 do ok. 5 m. Bibułka na rolce jest szerokości bletki King Size Slim. (110 mm).

Bibułki gotowe, skręcane – Samodzielne przygotowanie skręta wymaga pewnych umiejętności, których nie musi posiadać każdy palacz. Wychodząc temu naprzeciw stworzono bletki wcześniej skręcone w formie pustego stożka, które użytkownik samodzielnie wypełnia suszem.

Bibułka Huge Size – absolutny hit, który rewelacyjnie sprawdzi się na imprezie :) Odpowiedni rozmiar dla ludzi, lubiących duże wyzwania. Bletka tego rodzaju osiąga długość do 30 cm i jest szerokości bibułki King Size Slim.



Kolejnym ważnym parametrem jest gramatura, która mówi nam o grubości papieru zastosowanego w bibułkach. W zależności od rodzaju suszu, do jakiego została stworzona bletka, wyróżniamy je o gramaturze od 12 g / m2 do 22g / m2.

Przeważnie bibułki typu King Size czy King Size Slim wykonane są z papieru posiadającą gramaturę 12, 14 lub nawet 16g / m2 , natomiast bletki z grupy Single Wide charakteryzują się wyższą gramaturą.


No dobrze, ale co z tymi rodzajami?
Na rynku możecie znaleźć bibułki praktycznie wszystkich rodzajów. A oto one:

Bletki klasyczne, niewybielane – bibułki naturalne, dostępne we wszystkich rozmiarach, nawet w formie gotowych, skręconych stożków. Najpopularniejsza marka zajmująca się produkcją tych bibułek to nikt inny jak RAW.

Bletki organiczne, konopne – wykonane w 100% z włókna konopnego, szczególnie polecane osobom ceniącym sobie czystość suszu bez niepożądanych smaków na ustach. W tej dziedzinie również nie zawodzi Nas RAW.

Bletki wybielane – najpowszechniejsza odmiana bibułek. Były one praktycznie od zawsze, dostępne w każdym sklepie czy kiosku. Słabsze jakościowo od niewybielanych, różniące się kolorem i sposobem wytwarzania. Tutaj klasykiem pozostaną takie marki jak OCB, Smoking czy Rizla.

Bletki przeźroczyste – bibułki wytwarzane z celofanu w naturalny sposób, posiadają w swoim składzie glicerynę, która nie tak do końca jest przyjazna Naszemu organizmowi lecz jest mniej szkodliwa niż dodatek tytoniu do innego rodzaju suszu. Tu przodują marki Cyclones czy Glass.

Bletki smakowe – dostępne praktycznie we wszystkich smakach, które by Wam przyszły do głosy! Jeśli lubujecie się w owocowych aromatach towarzyszących podczas inhalacji to z pewnością warto wybrać jeden z produktów tej grupy. Z produkcją tych bibułek najlepiej radzą sobie takie marki jak Juicy Jay`s, Dragonfly czy Cyclones.

Bletki ryżowe – bibułki wykonywane z papieru ryżowego, który jest lepszy jakościowo od innych materiałów, jednocześnie są to jedne z najcieńszych bibułek dostępnych na rynku. Warto sprawdzić produkty marki Elements czy Smoking.

Owijki – grube lecz łatwe w obsłudze. Wolno się spalają przez co uwydatniają smak suszu. Wykonane są z liści konopi, czy na przykład szałwii. Najlepiej sprawdzi się produkt marki Cyclones.



A zatem, wszystko co najważniejsze o bibułkach zostało Wam przedstawione. Pora, abyśmy przeszli do etapu, w którym w kilku prostych krokach objaśnię, na czym polega prawidłowe stworzenie skręta.

KROK 1.
Zacznijmy od zaprzyjaźnienia się z młynkiem. Oczywiście kruszyć można na inne sposoby, jednak grinder daje nam pewność otrzymania równomiernie rozdrobnionego materiału.

KROK 2.

Odpowiednie bibułki. Jak wspomniałem wcześniej, są one podstawą skręta. Potrzebne będą również filterki. Tipsy możemy stworzyć sami z kartoniku papieru, często są także w zestawie z bletkami lub można zakupić gotowe. Jest ich dość sporo jeśli chodzi o rodzaje poczynając od zwykłych, papierowych po bardziej zaawansowane jak filtry z węglem aktywnym.

KROK 3.

Chwytamy bletkę paskiem klejowym skierowanym ku górze, w stronę swoich oczu. Następnie umieszczamy filterek na bibułce, po przeciwnej stronie w stosunku do ręki dominującej (Leworęcznym sugeruję umieścić tipsa na prawym końcu bletki).

KROK 4.
Teraz wsypujemy równomiernie uprzednio zmielony materiał na bibułkę. Staranne rozmieszczanie suszu zapewni Wam swobodniejsze ruchy podczas kręcenia.

KROK 5.

Łapiemy końce bletki dwoma palcami każdej dłoni (kciuk + palec wskazujący). Rolujemy „góra-dół” do momentu, aż całość uformuje się na kształt „rurki”.

KROK 6.
Trzymając palcami już prawie gotowy rulonik zwijamy bletkę ciasno, aby jedna warstwa bibułki weszła pod drugą, oraz zwilżamy językiem pasek z klejem.


KROK 7.

Stawiamy skręta w pozycji pionowej, filterkiem skierowanym dom dołu. Można dobić materiał ubijakiem, długopisem, ołówkiem, albo równomiernym „pukaniem” skręta od strony filterka, o blat.

KROK 8.
Zabezpieczamy koniec bibułki skręcając go w kokardkę. Opalamy skraj zwijki. I tyle! Gotowe!

Jedno jest pewne? Trening czyni niezwyciężonym.

Wszystko zrozumiałe? To super!

To na sam koniec mam dla Was pytanie. Jak myślicie? Czy spliff, joint i blunt to jedno i to samo? Otóż nic bardziej mylnego! Owszem mają ze sobą wiele wspólnego, lecz jednak różnią się od siebie. Spliff zawsze będzie mieszanką różnych odmian suszu roślinnego zwiniętych w bletkę, którego końcem jest kartonowy ustnik. Joint natomiast jest niczym innym jak czystym skrętem otulonym cieniutką bibułką. Jeśli mowa o bluncie, to skręt wykonywany najczęściej z owijek konopnych lub tytoniowych. Również jest „czysty” w swoim składzie, grubszy – przez co uznawany za lepszą opcję niż wersja tradycyjna czyli spliff.
Mam nadzieję, iż mój artykuł zarówno wzbogacił Was o nową, przydatną wiedzę ale także i pomoże w przyszłości w doborze najbardziej odpowiednich dla każdego z Was produktów.

 

Damian Szymczak

wujo.pl

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium