Cannabis Food, czyli kilka wskazówek kulinarnych na domowe przekąski z konopiami.
Cannabis Food, czyli kilka wskazówek kulinarnych na domowe przekąski z konopiami.

Zanim zaczniemy się zastanawiać, jak tworzyć produkty spożywcze, porozmawiajmy trochę o tym, dlaczego warto je rozważyć w pierwszej kolejności. Być może próbowaliście już wszystkiego – bluntów, olejków, vaporizerów itp. - ale w produktach spożywczych jest coś wyjątkowego. Produkty z dodatkiem konopi charakteryzują się bowiem dłuższym działaniem. Wynika to z faktu, że kiedy spożywacie jadalne konopie, ich wchłanianie zajmuje więcej czasu. Dzieje się tak dlatego, że jedzenie posiłków, zawierających konopie, wiąże się z tym, że przejdą one przez Wasze wątroby. Palenie lub waporyzacja suszu konopnego trafia prosto do mózgu, dlatego pożądany efekt następuje tak szybko. Lecz jedzenie zmusza nasze wątroby do metabolizowania substancji znajdującej się w konopiach, która wchłania się wolniej, ale mocniej. Tak więc, chociaż może to potrwać nieco dłużej, doznania będą bardziej intensywne niż inne.

Dekarboksylacja:

Zanim przejdziemy do przepisów, muszę wspomnieć o jednym ważnym szczególe. W przypadku prawie wszystkich produktów spożywczych z konopi, należy najpierw zdekarboksylować susz. Zasadniczo oznacza to, że trzeba podgrzewać konopie w temp. 105 – 120 stopni Celsjusza przez około 45 minut do godziny. Najlepiej użyć do tego piekarnika. Krótko mówiąc: Dzięki temu susz będzie aktywniejszy w formie jadalnej. W przeciwnym razie spożywanie w ten sposób nie będzie miało większego efektu.

1. Masło konopne

To świetny przepis na sam początek, ponieważ masło konopne może być podstawowym składnikiem większości przekąsek. Oto jak to zrobić: Rozpuść masło w rondelku (dodaj trochę wody, aby się nie przypalało). Dodaj zmielone, zdekarboksylowane konopie i gotuj na wolnym ogniu przez 2-3 godziny. Odcedź masło do słoika (przykładowo użyj lejka z gazą, aby wyłapać zmielony susz). Słoik z masłem pozostaw do ostygnięcia, a następnie odstaw do lodówki. Masz teraz doskonały składnik do tworzenia konopnych przekąsek. *Jeśli wolisz prostszy sposób, to świetnie sprawdza się maszyna do robienia masła konopnego, którą można zakupić klikając tutaj.

Masło konopne

2. Konopny boczek

W ostatnich latach moda na bekon nieco się uspokoiła, ale wątpię, że słony smakołyk kiedykolwiek wyjdzie z mody. Aby zrobić własny bekon z dodatkiem konopi, po prostu posyp go zmielonym, zdekarboksylowanym suszem z jednej strony. Piecze się go w temperaturze 135 stopni Celsjusza i odwracamy po upływie 15 minut. Następnie posyp drugą stronę i piecz przez kolejne 10-15 minut. Ciekawostka: Masz teraz resztki tłuszczu z bekonu konopnego do wykorzystania w innych potrawach.

Cannabis meat

3. Olej konopny

Olej konopny może stać się kolejnym fundamentem wielu różnych potraw . Oto jak go przyrządzić: Połącz 25 gramów zmielonego, zdekarboksylowanego suszu z 500 ml oleju (kokosowego, słonecznikowego lub oliwy). Podgrzewaj na małym ogniu przez co najmniej 6 godzin bez gotowania! Odcedź olej od suszu. Konopny olej może być idealnym połączeniem do sosu sałatkowego na bazie oleju bądź oliwy.

4. Konopne brownie

Wszyscy wiedzieliśmy, że muszę wrzucić tutaj wzmiankę o ciastkach. Nie bez powodu to klasyka. Skorzystajmy z nowo odkrytego doświadczenia z olejem konopnym (patrz punkt 3.). Po prostu użyjcie jajek, wody, oleju konopnego i wymieszajcie z ulubioną, gotową mieszanką brownie. Ułóżcie na blaszce do pieczenia i pieczcie w temperaturze 165 stopni Celsjusza przez 30-35 minut.

5. Lody konopne

Czasami wypieki po prostu nie wystarczają. Wtedy warto sięgnąć po przepis na zimny i orzeźwiający poczęstunek. Lody konopne są zaskakująco łatwe do zrobienia i możesz je przyrządzić w dowolny sposób. Aby to zrobić, wykonaj następujące czynności: Rozgrzej około 500 ml śmietany kremówki 30% tłuszczu w garnku na średnim ogniu. Dodaj masło konopne (patrz punkt 1.) i dodaj cukier. Całość dokładnie wymieszaj do uzyskania gęstej konsystencji. Dodaj co chcesz (owoce, orzechy, płatki czekoladowe itp.). Pozostaw do ostygnięcia, a następnie włóż do zamrażalnika na noc. Słodka uczta gwarantowana.

6. Herbata konopna

Nie ma nic lepszego od filiżanki gorącej herbaty z konopi indyjskich na dobry początek dnia. Ten sposób jest szybki i prosty, więc nie powinniście mieć problemu z przygotowaniem. Zaparz swoją ulubioną herbatę – cokolwiek by to nie było – dodaj około łyżeczki masła konopnego (patrz punkt 1.) i dosłodź mlekiem, miodem lub cukrem.

Herbata konopna

7. Mleko konopne

Podgrzej mleko w rondelku na średnim lub małym ogniu. Dodaj zmielony, zdekarboksylowany susz wg uznania i podgrzewaj przez około 45 minut. Zdejmij miksturę z palnika i odstaw na około 10 minut. Odcedź mleko od zmielonego suszu. Schłodź swoje konopne mleko w lodówce, a otrzymasz najlepsze mleko, które możesz dodać do porannej kawy czy płatków śniadaniowych.

Mleko konopne

Ludzie powiadają, że marihuana ma tendencje do polepszania wszystkiego: muzyki, gier czy nauki, a nawet jedzenia. Nadszedł czas, aby pójść o krok dalej i przygotować własne konopne produkty spożywcze, aby cieszyć się nimi wtedy, gdy macie na to ochotę. Podsunąłem kilka prostych i szybkich opcji, takich jak przykładowo masło czy olej, które sprawią, że praktycznie każdy posiłek stanie się przyjemniejszy. Pamiętajcie także proszę, że marihuana jest w Polsce nielegalna, zatem jeśli macie zamiar ją wykorzystać w powyższych przepisach, może to mieć zastosowanie jedynie w regionach, gdzie substancja ta jest w pełni dozwolona. Świetnym rozwiązaniem na rynku polskim może być na przykład wykorzystanie suszu CBD. Smacznego!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium