Czy marihuanę można jeść?
Czy marihuanę można jeść?

Czy marihuanę można jeść?

Z uwagi na fakt, że marihuana zaczyna być coraz powszechniej legalizowana, w rożnych krajach, coraz więcej osób zaczyna z niej regularnie korzystać w celach medycznych lub rekreacyjnych. Przy tak dużym zainteresowaniu, warto szukać rozmaitych i najzdrowszych sposobów ich spożycia. Zatem czy marihuanę można jeść? Opowiadam: Jak najbardziej! Chcesz wiedzieć więcej? Czytaj dalej.

Jednym z bardziej oczywistych, alternatywnych sposobów na konsumpcję marihuany jest jedzenie lub picie. Różnorodność posiłków, do których można aplikować konopie jest coraz większa. Stosunkowo łatwo można tworzyć własne potrawy z THC, a kraje, w których marihuana jest legalna, prześcigają się w tworzeniu coraz to bardziej różnorodnych posiłków czy słodyczy. Prawdopodobnie już to słyszeliście, ale podczas spożywania jedzenia z konopiami należy zacząć od małych dawek, ponieważ efekty przychodzą po dłuższym czasie, w porównaniu do palenia. Ze względu na długi proces trawienia, jedzenie z trawką może wchodzić znacznie dłużej, działanie zaś jest silniejsze i dłuższe.

Dawka nie jest jedyną rzeczą, która ma znaczenie. Efekty najbardziej uzależnione są od ilości THC w danym rodzaju konopi. W rzeczywistości THC jest głównym psychoaktywnym kannabinoidem, który dostaje się do naszego organizmu. Dodatkowo THC jest o wiele szybciej transportowane do mózgu i może bezproblemowo przeniknąć w jego tkanki, dzięki czemu efekty po jego spożyciu są intensywniejsze. Współczynnik konwersji jest szczególnie wysoki, gdy marihuana jest spożywana (jedzona), natomiast w przypadku palenia ma on marginalne znaczenie. Kolejnym faktem jest to, że mocniej odczuwalny jest wpływ na ciało, niż na umysł. Dlatego też zaleca się przyjmowanie marihuany w postaci pokarmów osobom stosującym konopie medycznie, szczególnie tym, którzy stosują ją aby zwalczać ból, nudności i stany zapalne. Przygotowując pokarmy z marihuaną trzeba pamiętać, że oprócz dawki, na efekty będą miały wpływ pozostałe składniki pokarmu jak przykładowo tłuszcze, które mogą w nadmiarze spowolnić wchłanianie się substancji aktywnych, więc różnego rodzaju potrawy mogą działać inaczej.

Co do rodzajów produktów z konopiami, to weźmy pod uwagę, że istnieje duża różnica pomiędzy 20 minutami a 2 godzinami, zatem trzeba być świadomym tego, co wybierać i jakich efektów można się spodziewać. Ciastka, precle, babeczki, herbatniki i wszystko to, co zostało gotowane lub pieczone z konopiami, należy do najpopularniejszych przysmaków wśród użytkowników marihuany. Pozwalają one bowiem na względnie bezpieczne eksperymentowanie z proporcjami, a ich wyrazisty smak pozwala ukryć aromat zioła. Trawienie tych produktów zajmie tyle samo czasu, ile potrzebowałaby każda inna żywność na ten proces. W wielu przypadkach zanim poczujemy działanie THC i innych kannabinoidów zawartych w marihuanie będziemy musieli poczekać od 2 do 3 godzin. Konopne lizaki i inna podjęzykowa żywność nie działa od razu, jak ma to miejsce przy paleniu, ale i tak o wiele szybciej niż wyżej wymienione produkty. Uwalnianie kannabinoidów następuje bezpośrednio w jamie ustnej, co pozwala im wejść do krwiobiegu szybko przez dobrze ukrwioną tkankę jamy ustnej. Duże znaczenie ma tu jednak przygotowanie cukierków i ich skład, w szczególności ilość tłuszczów, alkoholu i emulgatorów, które hamują proces wchłaniania. Aczkolwiek jeśli przesadziliście z ulepszaczami, to nie wszystko stracone – efekty i tak odczujecie w momencie, kiedy żywność dostanie się do jelit. Należy mieć na względzie to, że wiele produktów spożywczych z marihuaną stanowi swoiste hybrydy – część z ich składników zadziała już w jamie ustnej, kolejne w jelitach. Dotyczy to np. ciasteczek z polewą, w których cienka słodka warstwa rozpuści się w ustach, a twardsze kawałki przetrawią się w jelitach. Na podobnej zasadzie działają nawet napoje z konopiami.

Kilka rad dotyczących przygód ze spożywaniem potraw z marihuaną:

1. Czytaj etykiety / trzymaj się zaleceń

Będąc na wakacjach w kraju, w którym bezproblemowo możemy nabyć konopną żywność, szczególnie zwracajmy uwagę na etykiety. Znajdziemy tam informację odnośnie stężenia kannabinoidów, wykorzystywanej odmiany, zalecanej dawki spożycia.

2. Nie eksperymentuj na czczo

Jest to jedna z najgorszych rzeczy, jaką można zrobić swojemu organizmowi, tym bardziej jeśli będzie to Wasza pierwsza przygoda ze spożywczą marihuaną. W przypadku pustego żołądka prawie każdy przypadek kończy się stanem, którego nie każdy może oczekiwać.

3. Nie bądź niecierpliwy

Tak jak już ustaliliśmy – pojawienie się pierwszych efektów po zjedzeniu produktów z marihuaną może zająć od 20 minut do nawet 3 godzin.

4. Oczekuj silniejszego działania niż przy paleniu

Spożywanie konopi w postaci jadalnej stanowi zupełnie inne doświadczenie niż tradycyjne palenie. Niekiedy efekty mogą być naprawdę silne.

5. Zrelaksuj się

Tolerancja na marihuanę ma tu znaczenie, jednak sekret użytkowników konopi tkwi w czymś innym – oni zasiadając do spożywania nie nastawiają się negatywnie. Paranoja i lęki nie pojawią się, jeśli podejdziecie do tematu całkowicie zrelaksowani.

Jak już sami wiecie, w przygotowaniu domowych przysmaków z marihuaną ogranicza nas wyłącznie wyobraźnia. Niemal do wszystkiego można ją dodać. Możecie przygotować między innymi chipsy, masło konopne, babeczki, lizaki, pizzę, czekoladę i wiele wiele innych. Pamiętajcie jednak, że w Polsce zabronione jest palenie i uprawa konopi indyjskich! Zgodnie z Ustawą o przeciwdziałaniu narkomanii nasiona konopi nie są ani narkotykiem, ani prekursorem, co oznacza, że nie są objęte szczególnymi zasadami dotyczącymi posiadania czy handlu. Dlatego też, legalne jest kupno, posiadanie i kolekcjonowanie nasion konopi. Jednak już samo kiełkowanie, uprawa, nawet samo przygotowanie pod uprawę jest nielegalne w świetle prawa (art. 45/i nast./ p. 3 i 4. Ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii z dnia 29 lipca 2005 roku z późniejszymi zmianami).

Damian Szymczak, Wujo.pl

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium