
Palenie z bongo
Do najpopularniejszych sposobów raczenia się swoim ulubionym suszem należy palenie ich z wszelkich fajek wodnych, w tym z bonga. Nie każdy jednak wie, jak palić z bongo, szczególnie jeśli dopiero zaczyna swoją przygodę z akcesoriami dla palaczy. Jeśli i Ty stawiasz pierwsze kroki w tej sztuce – w tym miejscu znajdziesz garść wskazówek, dzięki którym z pewnością nauczysz się tej umiejętności. Zapraszamy do czytania!
Palenie z bonga – podstawy
Bongo to nic innego jak rodzaj fajki wodnej. Jest ona trochę mniej skomplikowana w swojej budowie niż szisza i składa się z kilku podstawowych elementów, w tym z:
- korpusu – będącego zbiornikiem na wodę, w której dym się chłodzi i filtruje,
- komory – gdzie gromadzi się przefiltrowany dym,
- cybucha – niewielkiego naczynka z otworkami, w którym umieszcza się i pali tytoń,
- ustnika – gdzie przykłada się usta, by zaciągnąć się dymem.
Poza tym bongo może jeszcze być wyposażone w sprzęgło, czyli specjalny otwór. Zakrywa się go po to, aby uzupełnić komorę dymem.
Jak przygotować bongo do palenia?
No dobra – znasz już konstrukcję. A jak palić z bongo? Na początku upewnij się, że ma ono stabilne podłoże. Część z nich, szczególnie te o bardziej owalnej podstawie, wymagają równej powierzchni i jeszcze specjalnej podstawki, która pozwoli im stać prosto. Jeśli masz pewność, że się samoistnie nie przewróci, to pora na kolejny krok. Jak w końcu palić z bongo bez wody?
Musisz więc je więc uzupełnić. Najlepiej, by miała temperaturę pokojową. Można ją również przefiltrować – powinna być czysta! A jak wlać wodę? Przez ustnik. Twoją miarką jest cybuch, który powinien być zakryty nią w około 2/3.
Mielenie suszu – to warto wiedzieć!
Jeśli tego jeszcze wcześniej nie zrobiłeś, pora na bardzo ważną rzecz – zmielenie suszu. Aby to zrobić, najlepiej wykorzystaj do tego specjalny grinder, np. metalowy albo drewniany. Kruszenie w nim to łatwa sprawa. Jeśli jest dwuelementowy, to po prostu rozkładasz akcesorium na dwie części, wsypujesz do jednej trochę suszu, zamykasz drugą, a następnie obracasz, by uzyskać odpowiednio starty surowiec. 3 i 4-elementowe działają podobnie, ale dodatkowo posiadają m.in. sitka, przez które przesiewa się tytoń czy inne zioło. Z kolei na grinderach typu karta – ścierasz go jak na zwykłej tarce.
Napełnij cybuch z wyczuciem
Woda w korpusie jest? Tytoń czy inny susz zmielony? Pora się dowiedzieć, jak palić z bongo. Do tego jednak musisz wpierw uzupełnić cybuch przygotowanym surowcem. Wypełnij go mniej więcej do krawędzi naczynia. Co ważne – nie upychaj jego zawartości! Powinna ona raczej swobodnie w nim leżeć, aby był płynny przepływ powietrza – a jak palić z bongo, skoro nie ma odpowiedniego „flow”, nawet jeśli chodzi o dostęp żaru do tlenu?
Ciesz się satysfakcjonującym paleniem
Gdy już wszystko gotowe – chwyć wygodnie naczynie, np. u spodu komory. Teraz przyłóż usta do ustnika, tak, aby powietrze nie dostawało się z zewnątrz. Jeśli w Twoim bongo jest sprzęgło – zakryj je. Teraz – przypal susz i zaciągnij powietrze. Po chwili naczynie zacznie wypełniać się dymem. Ściągnij palec ze sprzęgła i zaciągnij się znów. Proszę bardzo! Wiesz już, jak palić z bongo.