Tytoń i węgielki do shishy

Tytoń i węgielki do shishy

Tytoń do fajki wodnej

Tytoń do shishy jest specjalną kompozycją tytoniu szlachetnego, aromatów smakowych, gliceryny oraz melasy. Warto wspomnieć, że obok tytoniu najdroższym składnikiem jest właśnie aromat nadający smak. Jego jakość nie tylko wpływa na smak, ale również na cenę danego tytoniu. Tytoń do sziszy możemy podzielić na naturalny oraz smakowy. Pierwszy z Nich ogromną popularnością cieszy się w krajach, gdzie fajka wodna jest tradycją. Sallum, bo o nim mowa, jest bardzo często mieszany z ziołami, a pali się go bez pomocy sitka czy też folii – węgiel kładzie się bezpośrednio na tytoń. Tytoń smakowy do shishy z kolei posiada wilgotną konsystencję oraz konkretny zapach czy smak. Producenci tytoniu poszerzają swoją gamę smaków jak to tylko możliwe, aby jak najlepiej dotrzeć do gustów odbiorców i zyskać tym samym ich przychylność. Niektóre amerykańskie firmy na chwilę obecną mają w ofercie ponad siedemdziesiąt smaków. Dzięki temu możemy zapalić tytoń odwzorowujący smak owoców, napojów, cukierków, drinków, warzyw czy nawet przypraw. Gotowy do sprzedaży tytoń pakowany jest w hermetyczną folię, a następnie wkładany do opakowania. Opakowania są przeróżne – zaczynając od najbardziej popularnych pudełek kartonowych, poprzez plastikowe pojemniki, wiaderka bądź saszetki, następnie przez pojemniki szklane, np. słoiki, a kończąc na metalowych, takich jak przykładowo puszka.

Niestety drogą internetową nie zakupicie tytoniu, ponieważ sprzedaż jest dozwolona jedynie w sklepach stacjonarnych.

Tytoń do shishy

Kamyczki do shishy

Kamyczki do shishy – w związku z nowelizacją ustawy antynikotynowej na rynku pojawił się produkt przeznaczony do użycia w shishach. Wulkaniczne porowate kamyczki są nasączone aromatyzowaną gliceryną, którą później podczas sesji z fajką wodną stopniowo uwalniają. Kamienie są wielokrotnego użytku, więc w późniejszym czasie wystarczy dokupić samą melasę smakową (sos do kamyczków), dzięki czemu koszt ich zakupu rozkłada się na wiele, wiele „paleń”. Kamyczki można stosować w miejscach objętych całkowitym zakazem palenia tytoniu. W przypadku kamyczków nie zachodzi proces spalania – gliceryna, którą są one nasączone, odparowuje pod wpływem temperatury węgielka, wskutek czego powstaje para (nie dym), niezawierająca nikotyny i substancji smolistych. Dzięki temu kamyczków nie dotyczą ograniczenia dotyczące sprzedaży nieletnim oraz używania w miejscach objętych zakazem palenia.

*Produkty tego rodzaju znajdziecie w naszym sklepie: tutaj - preparaty aromatyzujące.

Kamyczki do shishy

Węgielki do shishy

Jeśli natomiast chodzi o węgiel do shishy to pamiętajmy, że z zasady istnieją dwa rodzaje węgli do fajki wodnej:

-samozapalne

-naturalne (np. węgiel ze skorupy kokosa czy też różnego rodzaju drzew)

Węgielki samozapalne – powstają ze zmielonego węgla, który następnie zostaje mocno sprasowany i formowany w specyficzne krążki. Pokryte są substancją przyspieszającą ich rozpalanie. Po przyłożeniu ognia do krążka, zaczyna się on odpalać na podobnej zasadzie jak lont w petardzie. Towarzyszy temu nieprzyjemny zapach palącej się rozpałki. Musimy jednak uważać, gdyż słabej jakości produkty mocno iskrzą, co może stać się przyczyną oparzenia. Po upływie niepełnej minuty krążek jest rozpalony, pozbawiony jednocześnie wcześniej wspomnianej rozpałki. WAŻNE! Rozmiar krążków jest przeróżny i dobieramy go głównie na podstawie wielkości naszego cybucha. Spotkać możemy krążki w rozmiarach od 20 do 50mm. Do najpopularniejszych jednak zaliczamy krążki o średnicy 33 oraz 40mm.

Węgle naturalne – występują w przeróżnej postaci – kostek, podłużnych prostokącików, bryłek czy też pałeczek. Posiadają one liczne zalety. Niewątpliwie należy do nich długość palenia, która jest znacznie większa niż w krążkach samozapalnych. Co więcej, węgiel naturalny – jak można odczytać z nazwy – nie zawiera środków chemicznych przyspieszających rozpalanie. Niestety, ta zaleta automatycznie staje się wadą. Rozpalenie naturalnego węgla za pomocą zapałek, czy też zapalniczki jest niemal niemożliwe. Często nawet pojawiają się problemy przy rozpalaniu nad kuchenką gazową. Z rozpaleniem nie ma jednak problemu, gdy jesteśmy blisko ogniska bądź domowego kominka – wtedy węgielki są gotowe do użytku w zaledwie kilkanaście sekund.

Który lepszy? Jest to oczywiście kwestia upodobań. Za węgielkami samozapalnymi przemawia łatwość rozpalania nawet w bardzo trudnych warunkach pogodowych. Za węgielkami naturalnymi z kolei opowiada się cena oraz długość ich palenia. Wybór oczywiście należy do każdego z nas.

Serfując po stronie naszego sklepu możecie trafić na węgle samozapalne takie jak Belgijskie węgielki Instant-Lite (Belgian Charocoal Tablets) w dwóch rozmiarach 33 i 40 mm. Są to najpopularniejsze węgielki, wykonane z węgla drzewnego, pokryte rozpałką. Znajdziecie również węgielki z rozpałką „Forty Four Ring” o średnicy 44mm wyposażonych w dodatkową dziurkę w środku dla lepszej cyrkulacji powietrza. Szukając natomiast węgli naturalnych sprawdźcie koniecznie pozycję brykietu naturalnego od DUD Shishas COCO 97. Naturalny węgiel do shishy składający się w 97% z łupiny kokosa i w 3 % z proszku z tapioki. Świetnie również sprawdza się hexagonowy brykiet DUD COCO, który na naszym sklepie dostanie w 1 kg opakowaniu zawierającym aż 64 sztuki naturalnych węgielków do Waszej fajki wodnej.Całą ofertę węgli, znajdziecie tutaj.

Węgiel do shishy

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl